Bibliotheek

De Vitansa bibliotheek, een verzameling van alle informatie over specifieke producten en vragen die aan bod zijn gekomen in onze artikelen. Heb je een specifieke vraag over een product of mis je iets in deze lijst waar je graag meer van wilt weten dan horen wij dit graag!  Vul ons contactformulier in en wij gaan deze vraag behandelen.

 


Spelt heeft mede door bepaalde stromingen in gezondheid de afgelopen tijd een enorme come back gemaakt. Spelt is, net als rijst en tarwe, een graansoort. Dit “oergraan” vindt zijn oorsprong in Mesopotamië waar het 9000 jaar geleden al werd verbouwd. Doordat het kaf niet met het koren is volgroeid, onderscheidt spelt zich van andere graansoorten. De buitenste schil van spelt is zeer hard en moet eraf...

Geplaatst op 08 december 2013 door Angelique
Cacao (rauw)

De cacaoboom groeit met name in landen rond de evenaar. De bomen kunnen meer dan 50 jaar oud worden en tot een meter of tien hoog. Per jaar levert de boom maar 30 tot 40 vruchten, een steenvrucht die een beetje lijkt op een meloen. Hierin zitten de cacaobonen samen met vruchtvlees. Na het oogsten vindt er een natuurlijk gistingsproces plaats (fermentatie) en dan worden de bonen gedroogd.

Geplaatst op 08 december 2013 door Angelique

Quinoa is een zogenoemde “pseudograan”. Het is een zaad afkomstig van een plant die groeit in Zuid-Amerika. Dit zaad heeft zijn eigen natuurlijke beschermingsstof tegen insecten en ander ongedierte, saponin. Dit heeft als groot voordeel dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt behoeven te worden, wat Quinoa vrijwel altijd maakt tot een volledig biologisch natuurproduct.

Geplaatst op 08 december 2013 door Angelique
Maca

Maca is een wortel, die afkomstig is uit Peru. Het zijn zeer sterke wortels: ze groeien op grote hoogte in de Peruaanse Andes. Hier komen erg grote temperatuurverschillen voor. ‘s Nachts vriest het -10 graden en overdag is het rond de 20 graden boven nul. Ondanks deze grote temperatuurverschillen is de maca plant de enige die overleeft.

Geplaatst op 08 december 2013 door Angelique

Top artikelen

Deodorant zelf maken

Deodorant zelf maken

Zelf heb ik een erg gevoelige huid, heel snel irritaties en kan maar weinig producten verdragen. Sinds een jaar ongeveer gebruik in zelfgemaakte deodorant, prettig want je weet precies wat je er in stopt en wat je dus op je huid smeert. Niets is zo persoonlijk...


Avocado

Avocado

Avocado is een vrucht van de avocado boom. Het is een bijzonder voedzame vrucht die rijk is aan onverzadigde vetten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen (ongeveer 400 ! geteelde vormen) Bij ons zijn er 4 verschillende te vinden:


Oil pulling

Oil pulling

Ik mijn zoektocht naar gezonder leven kwam ik regelmatig artikelen tegen over oilpulling en werd nieuwsgierig hierna. Oil pulling is een manier van ontgiften van je lichaam. Deze techniek word al heel erg lang gebruikt en gaat terug naar de ayurveda, de oude...