Avocado

Geplaatst op 20 januari 2014 door Angelique

Avocado

Avocado is een vrucht van de avocado boom. Het is een bijzonder voedzame vrucht die  rijk is aan onverzadigde vetten, proteinen, vitaminen en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen (ongeveer 400 ! geteelde vormen) Bij ons zijn er 4 verschillende te vinden:

*Fuerte: een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil

  • *Ettinger: met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil
  • *Hass: een kleine peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, welke tijdens het rijpen van groen naar bijna zwartbruin verkleurt
  • *Nabal: een dikke bijna rond ras met een donkergroene/bruine schil


Avocado wordt met name rauw gegeten, door een salade, als basis ingrediënt voor guacamole, in chocolade mousse (hier staat ook een erg lekker recept van op de site: avocado chocomousse )  of zo uitgelepeld bestrooid met zwarte peper. Ook combineert het erg goed met ei.

Om te zien of een avocado rijp is, kun je onder het “pitje” kijken aan de top van de vrucht. Is de kleur hier mooi egaal groen, dan is de avocado rijp. Is de kleur donker is hij overrijp. Ook kun je voorzichtig voelen op de plaats waar de steel zat, kun je dit licht indrukken is hij rijp.

Wil je het rijpings proces versnellen, stop de avocado dan in een zak samen met een banaan. (het afgeven van ethyleengas door de banaan bevorderd het rijpings proces) Bewaar ze koel maar niet in de koelkast, dat is te koud en gaat het rijpings proces tegen..wil je een rijpe avocado juist 1 of 2 dagen bewaren kun je dit dus wel in de koelkast doen.

Je kunt avocado ook invriezen, pureer het vruchtvlees met een beetje citroensap en vries het in om later in bijvoorbeeld een lekkere smoothie te gebruiken.

Zodra het vruchtvlees in contact komt met de lucht, dus na het schillen gaat het vruchtvlees verkleuren (oxidatie) dit kun je tegen gaan/uit stellen door er wat citroensap over heen te sprenkelen.

Huidverzorging:
De olie uit een avocado wordt ook veel gebruikt voor huidverzorging vanwege de hydraterende, verjongende  en ontsteking remmende eigenschappen. Je kunt zelf ook simpel een gezichtsmasker maken door een halve avocado te pureren/te prakken tot een egale massa en dit met een de bolle kant van een lepel of een houten spatel op je gezicht aan te brengen. (Let op: niet op de huid rondom je ogen!)  Dit ongeveer 10 minuutjes laten zitten en afwassen met lauwwarm water.

Door: Angelique


 

comments powered by Disqus

Top artikelen

Deodorant zelf maken

Deodorant zelf maken

Zelf heb ik een erg gevoelige huid, heel snel irritaties en kan maar weinig producten verdragen. Sinds een jaar ongeveer gebruik in zelfgemaakte deodorant, prettig want je weet precies wat je er in stopt en wat je dus op je huid smeert. Niets is zo persoonlijk...


Avocado

Avocado

Avocado is een vrucht van de avocado boom. Het is een bijzonder voedzame vrucht die rijk is aan onverzadigde vetten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen (ongeveer 400 ! geteelde vormen) Bij ons zijn er 4 verschillende te vinden:


Oil pulling

Oil pulling

Ik mijn zoektocht naar gezonder leven kwam ik regelmatig artikelen tegen over oilpulling en werd nieuwsgierig hierna. Oil pulling is een manier van ontgiften van je lichaam. Deze techniek word al heel erg lang gebruikt en gaat terug naar de ayurveda, de oude...