Huid en voeding

Geplaatst op 03 augustus 2014 door Angelique

Huid en voeding

Onderstaand artikel is van onze gast blogger Irene Lelieveld, kinesiologische voedingstherapeut en auteur van 6 boeken. (zie ook onder dit artikel) Irene heeft ook veel recepten geschreven, waaronder de "gezonde bonbons" die ook op Vitansa te vinden zijn bij de recepten, zie: bonbons Irene.


Een mooie huid komt van binnen uit

 

We willen allemaal graag een mooie huid. Het is toch een soort visitekaartje naar de buitenwereld. Wanneer je huidklachten hebt, kun je daardoor heel onzeker worden. Uiteraard gaat het om je uitstraling en hoe je in het leven staat, maar als je huidklachten hebt kijk je daar zelf natuurlijk heel anders tegenaan.

 

Er zijn legio oorzaken voor een slechte huid. Oorzaken die uiteindelijk zelfs huidklachten kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld acne, eczeem,cellulite, psoriasis enz.

 

Een gezonde huid is zoals we weten stevig, strak, glanzend, heeft een gezonde kleur, weinig rimpels, geen oneffenheden en is niet vochtarm of schilferig. De huid is een orgaan die als laatste zijn voedingsstoffen krijgt en het lichaam gebruikt de huid om afvalstoffen mee uit te scheiden. Wanneer er iets mis gaat in het lichaam is dat vaak te zien aan de huid. Vaak is het een teken van darm en lever problemen, maar ook tekort aan voedingstoffen, ongezonde voeding, teveel zon of zonnebank, verzuring, teveel afvalstoffen, verkeerde cosmetica, stress of roken kunnen allemaal een reden zijn van huidklachten. Wanneer we de huid willen verbeteren moeten we van binnen naar buiten werken. Als er binnenin ons lichaam al iets ‘mis’ is, dan reageert de huid daarop. Artsen geven vaak alleen medicijnen en geen voedingsadviezen,  maar medicijnen zijn slechts een symptoombestrijding en het is beter op zoek te gaan naar de oorzaak.

 

We weten nu dus dat we van binnenuit moeten beginnen willen we een gezonde huid krijgen. Maar welke voeding is nu eigenlijk funest voor onze huid? Laat eens de  koffie, alcohol, ongezonde voeding, geraffineerd voedsel, suiker en teveel verzadigde vetten en transvetten weg. Doordat we voedsel eten die niet bij ons past krijgen organen vaak het zwaar te verduren en dat zie je terug in de huid.  Huidklachten kunnen dan ook een teken zijn dat de ontgifting stagneert. Er blijven dan te veel afvalstoffen of gifstoffen achter in het lichaam. Een goede detox is dan echt aan te raden. In mijn boek staat een zeer prettige detox.

 

De lever en darmen staan vaak centraal bij een mooie huid. Door veel stress, ongezond voedsel, voedsel eten wat niet bij je past, medicijnen, parasieten, schimmels enzovoorts dat zijn allemaal redenen dat de darmen beschadigen.  Als je een beschadiging hebt aan de darm barrière, die bestaat uit de darmbacteriën en slijmvliezen, dan komt er van alles in de bloedbaan terecht, raakt de lever overbelast en kunnen er ook weer huidklachten ontstaan. Het is daarom bij huidklachten goed om het ‘darmprotocol’ te bekijken. Is er sprake van histamine, allergie, candida of parasieten? Of is het een kwestie van teveel stress en verkeerde voeding?

 

Ik zal wat voorbeelden geven:

Eczeem en acne.

Eczeem is een huidklacht wat bijna altijd gepaard gaat met darmen die uit balans zijn.

Het is daarom belangrijk dat je mijn darmprotocol gaat bekijken, speelt histamine een rol of is het een kwestie van een voedselallergie? Vaak zie je ook dat de darmflora niet in orde is en dat het lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Extra omega 3 vetzuren, GLA, rode palmolie, probiotica en glucosamine kunnen samen met de voedingsadviezen al wonderen doen.

 

Ook voor acne is er de juiste voeding te vinden. Het hebben van acne kan vele redenen hebben. Zo kan er sprake zijn van een allergie, een teveel aan afvalstoffen, verzuring en een ongezonde suikerspiegel. Ook hier kan stress weer een medeoorzaak zijn. Stress beïnvloedt de bijnieren wat weer acne kan triggeren. Vaak is de beauty detox wat in het boek staat de oplossing voor dit probleem. Deze detox heb ik geschreven zodat je doormiddel van voedingsplan van 4 maanden je lichaam weer in balans krijgt en huidklachten waaronder acne zie je snel verbeteren. (deze detox werkt voor alle huidklachten behalve rosacea. Hier zijn vaak maagproblemen een oorzaak)

 

Je kunt al zelf heel veel doen op voedingsgebied! Gezonde voeding is de basis voor een gezonde huid. Ontgif je lichaam, vermijdt welvaartsvoedsel (bijvoorbeeld kant- en klaar, producten met veel chemische E-stoffen, snacks, verzadigde vetten, suiker en witte bloem), let op je zuren-basen balans, drink veel water of kruidenthee en eet veel gezonde omega vetzuren. Je komt tot een goede zuurbalans door 70 procent basisvoedsel en 30 procent verzurend voedsel. Basis is: vooral veel groente en fruit eten kruidenthee drinken en verder kruiden en kokos toevoegen. Extreem verzurende producten kun je beter helemaal vermijden dus laat kunstmatige zoetstoffen, varkensvlees, zwarte thee, frisdranken, fast-food, witte bloem, alcohol, suiker en koffie geheel weg. Maar weet  dat bij elke huidklacht er andere adviezen horen.

 

Top 10 gezondste voeding

 

-          sesamzaad of tahin (broodbeleg)

-          volkoren graanproducten (let op geen tarwe en ook dit is persoonlijk)

-          notenmix (ongezouten)

-          Omega 3, 6, 9 vetzuren

-          Groente en fruit

-          Zaden en pitten

-          Kruiden

-          Kiemen (veel van eten)

-          Superfoods

 

Algemeen advies wat de huid nodig heeft (specifieke adviezen vind in het boek)

-          eet 2 stuks fruit per dag

-          eet dagelijks 300 tot 400 gram groente

-          drink water, kruidenthee of groentesap

-          matig vlees en eet alleen biologisch vlees

-          eet veel onverzadigde vetten

-          eet volkoren en graan producten (geen tarwe)

-          noten, zaden en pitten veel toevoegen en kiem ze liever dan zijn ze nog heilzamer)

-          eet regelmatig vette vis

-          drink 1,5 liter water

-          ontgif je lichaam

 

Meer informatie vind je in mijn boek: “Een mooie en vitale huid” of op mijn website www.persoonlijke-voeding.nl Kom je er zelf niet uit help ik je graag verder in mijn praktijk. Hier kan ik testen welk voedsel je wel en niet kan verdragen en wat de achterliggende reden is.

Door: Irene Lelieveld

 

comments powered by Disqus

Top artikelen

Deodorant zelf maken

Deodorant zelf maken

Zelf heb ik een erg gevoelige huid, heel snel irritaties en kan maar weinig producten verdragen. Sinds een jaar ongeveer gebruik in zelfgemaakte deodorant, prettig want je weet precies wat je er in stopt en wat je dus op je huid smeert. Niets is zo persoonlijk...


Avocado

Avocado

Avocado is een vrucht van de avocado boom. Het is een bijzonder voedzame vrucht die rijk is aan onverzadigde vetten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen (ongeveer 400 ! geteelde vormen) Bij ons zijn er 4 verschillende te vinden:


Oil pulling

Oil pulling

Ik mijn zoektocht naar gezonder leven kwam ik regelmatig artikelen tegen over oilpulling en werd nieuwsgierig hierna. Oil pulling is een manier van ontgiften van je lichaam. Deze techniek word al heel erg lang gebruikt en gaat terug naar de ayurveda, de oude...