Zout

Geplaatst op 09 december 2013 door Angelique

Zout

Zout

We eten in Nederland nog altijd veel teveel zout. We krijgen het niet alleen bewust binnen via de zoutpot/zoutmolen maar vooral onbewust in vrijwel alles wat we eten en drinken. Helaas is dat ook nog eens het "slechtere" keuken (industrieel) zout. Zout is eigenlijk een verzamelnaam van meerdere substanties. Gips, ammoniumzout,  magnesium en kalk vallen er bijvoorbeeld onder maar we kennen en gebruiken keukenzout het meest. Soms wordt zout op verpakkingen ook vermeld als natriumchloride, dit is dus hetzelfde als keukenzout. Een gram keukenzout bestaat uit 400 natrium en 600 chloride.

 

Zout wordt gewonnen uit zee of bodem. Het bekende keukenzout wordt uit de bodem gewonnen. De meest gebruikte methode om dit zout uit de bodem te halen is door water in de bodem te spuiten om vervolgens weer naar boven te pompen.. Zout lost goed op in water. Als het water boven is gepompt, wordt het verdampt wat als resultaat zout aflevert.  Zeezout ontstaat door grote bekkens te vullen met zeewater waar het water wordt verdampt. Het zeezout blijft achter in de bekkens.

 

Op zichzelf staand is zout niet ongezond. Sterker: we hebben het nodig. Zout is o.a. belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding. Dit zijn seintjes vanuit de hersenen die je spieren opdracht geven te activeren. Het speelt een grote rol bij de regeling van de bloeddruk en de vochthuishouding.  Het probleem zit hem meer in het feit dat we er dus echt teveel van binnen krijgen. Zeker 75% van het zout wat we dagelijks binnen krijgen is afkomstig uit bewerkt voedsel.  Zout wordt in het lichaam door de nieren gefilterd en komt vervolgens in het bloed terecht. Krijg je teveel zout binnen, wordt het bloedzoutgehalte hoger met gevolg dat de verhoudingen van het zout/vocht uit evenwicht raakt en wordt verstoord. Een directe reactie van het lichaam hierop is : dorst. Doordat je vervolgens meer gaat drinken worden de verhoudingen weer in evenwicht gebracht. De nieren zorgen ervoor dat het extra vocht met het zout netjes wordt afgevoerd. Lange tijd is gedacht dat teveel zoutinname ook een grote rol zou spelen bij een te hoge bloeddruk. Dit geldt echter alleen voor mensen met een overgevoeligheid voor zout: Uit onderzoek bleek dat minder zout eten bij mensen met een te hoge bloeddruk zonder overgevoeligheidsproblematiek de bloeddruk niet verlaagt. De beste manier om de bloeddruk te verlagen blijft afvallen en gezonder eten, dit is gezegd omdat een te hoge bloeddruk het meest voorkomt bij mensen met overgewicht. Naast een hoge bloeddruk staat een teveel aan zoutinname ook voor oedeem. Oedeem betekent dat het vocht in je lichaam slecht wordt afgevoerd. Hierdoor hoopt het vocht zich op diverse plaatsen in het lichaam op en ontstaan er zwellingen.

 

Nu kun je zeggen: zolang ik maar genoeg drink bij het eten van zout komt het wel in orde. Dit is uiteraard sowieso een goed plan maar het is niet gezond te noemen als dit op regelmatige basis gebeurt. Als je teveel en te vaak zout eet kunnen de nieren teveel belast raken met alle gevolgen van dien. De bekendste aandoening zijn hart en vaatproblemen.  Moeten we dan het zout mijden?  Nee, want we hebben het dus ook nodig. Het is echter zaak om het juiste zout te kiezen, Dit betekent een zoutsoort die ons de nodige magnesium en kalium geven. Dit vind je terug in Keltisch zeezout. Zeker als dit zout ook biologisch is gewonnen, bevat het nog alle mineralen. In Keltisch zeezout zit ook van nature jodium. Dit hebben we ook hard nodig voor een goed werkende schildklier.

 

Hoe zit het met natrium en zout zoals wordt aangegeven op verpakkingen, is dat hetzelfde?

Nee. Natrium is zoals je eerder hebt kunnen lezen een onderdeel van zout. Het bestaat ook uit chloride. Samen bepalen ze het gewicht van zout. Zout is ongeveer 2,5 keer zo zwaar als natrium. Op erg veel verpakkingen wordt inderdaad alleen het natriumgehalte aangegeven. Dit moet je dus gaan vermenigvuldigen met 2,5 om de echte hoeveelheid zout af te kunnen leiden in het product.

Even een voorbeeld:

Stel: je koopt een diepvries slagroomtaartje en dit weegt 400 gram. Het heeft een natrium gehalte van 0,55 gram per 100 gram. Dit geeft een rekensom van 0,55 x 2,5 = 1,37 zout per 100 gram. Eet je dat hele taartje in één keer op, dan krijg je in totaal 5,4 gram zout binnen. (het taartje weegt 400 gram, dus wordt de rekensom 4,0 x 1,37 = 5,4 gram)

 

Zoals je kunt lezen zit je al vrij snel aan het limiet van 6 gram zout per dag! Wat je goed moet onthouden is: 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout Er wordt geadviseerd niet meer dan 6 gram zout te consumeren per dag. Dit staat gelijk aan circa 2,4 gram natrium.

 

Resumerend:

Mijd geen zout, maar kies voor Keltisch zeezout. En consumeer niet meer dan zes gram per dag. Wees ook bewust van al het zout in je voeding!

 

Door: Monique van der vloed

Tip: Keltisch zeezout is ook te vinden in de Vitansa shop

 


Graag horen wij uw reactie onder dit artikel. En stellen wij het op prijs als u dit artikel deelt via onderstaande mogelijkheden!

comments powered by Disqus

Top artikelen

Deodorant zelf maken

Deodorant zelf maken

Zelf heb ik een erg gevoelige huid, heel snel irritaties en kan maar weinig producten verdragen. Sinds een jaar ongeveer gebruik in zelfgemaakte deodorant, prettig want je weet precies wat je er in stopt en wat je dus op je huid smeert. Niets is zo persoonlijk...


Avocado

Avocado

Avocado is een vrucht van de avocado boom. Het is een bijzonder voedzame vrucht die rijk is aan onverzadigde vetten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen (ongeveer 400 ! geteelde vormen) Bij ons zijn er 4 verschillende te vinden:


Oil pulling

Oil pulling

Ik mijn zoektocht naar gezonder leven kwam ik regelmatig artikelen tegen over oilpulling en werd nieuwsgierig hierna. Oil pulling is een manier van ontgiften van je lichaam. Deze techniek word al heel erg lang gebruikt en gaat terug naar de ayurveda, de oude...