dumpster diving

dumpster diving

Al een poosje raast er een nieuw fenomeen door Nederland: dumpster diving of ook wel gewoon vuilnis-surfen genoemd. Alhoewel " eten uit de vuilnisbak" al zeer lang bekend is,is dumpster diving toch opmerkelijk anders dan ( meestal noodgedwongen) eten uit de vuilnis vissen. Dumpster diving is echt een bewuste manier om aan je dagelijkse voeding te komen. Het wordt vooral gedaan door mensen die vinden dat er veel teveel voedsel wordt verspild/weggegooid en dit nog prima eetbaar is.Een steeds groter wordende groep mensen struinen dag en nacht vele afvalcontainers af,vooral de afvalgebieden rondom horecagelegenheden en supermarkten en warenhuizen .Daar worden volgens deze dumpster divers echt soms voor duizenden euro's aan goed,en bruikbaar voedsel weggegooid. De meeste dumpster divers leven gewoonweg van de opbrengsten die zij vinden in vele afvalbakken en vuil containers,en komen zelden tot nooit in supermarkten om boodschappen te doen. Ze zijn verzadigd,en vaak zelfs over-verzadigd met wat zij dagelijks vinden. Er zijn inmiddels heuse " ruilclubs" waar dumpster divers onderling veel gevonden producten ruilen om zo aan een volledige " boodschappentas" te kunnen komen. Ook zijn er verschillende gradaties in het dumpster diven.  Er zijn mensen die er dus volledig voor gaan en dagelijks hun voeding uit een afvalbak scoren,maar ook zijn er " part time" divers ,dit zijn mensen die ongeveer 2/3 keren per week op pad gaan om wat te scoren uit de vuilnis. Daarnaast zijn er ook dumpster eters: deze graaien enkel in vuilnis die zij onderweg tegenkomen of wat bijvoorbeeld ergens is achtergelaten.Denk aan een terras waar veel licht aangegegeten voedsel wordt achter gelaten,een pakje weggegooid brood wat veel te vinden is rondom scholen,of iets wat zij onderweg op straat tegenkomen. 

De meningen over deze dumpster divers zijn verdeeld. Sommigen vinden het echt een zeer goed alternatief,al zouden zij er zelf niet aan moeten denken om hun voedsel uit een afvalbak te vissen. Sommigen vinden het ronduit walgelijk,onhygiënisch,onverantwoord en gevaarlijk i.v.m voedselvergiftiging. Maar waar vrijwel iedereen het wel mee eens kan zijn is dat we wel met zijn allen veel teveel aan goed voedsel weggooien. Volgens Centraal Milieu gooien we gemiddeld zo'n 50 kilo goed bruikbaar voedsel weg per jaar,dat is 14% van ons voedsel. Alle huishoudens samen verspillen zo'n 100 duizend vrachtwagens vol goed voedsel,en als je dat zo realistisch bekijkt is dat uiteraard schrikbarend.Zeker als je je bedenkt dat er in veel delen ook nog steeds honger wordt geleden. Vele talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat we vooral onbewust zijn van wat we achterloos en gedachtenloos weggooien en zo dus verspillen.Morgen zal ik in mijn blog aandacht besteden aan hoe we het beste voedsel kunnen consumeren. 

 

VOEDSEL RECYCLEN

 

Dumpster divers zijn vooral stellig van mening dat er teveel goed voedsel,waar ook de nodige energie in is gestopt om het te maken,wordt weggegooid alsof we stofwolkjes even wegpinken. Zeker grotere horeca gelegenheden,supermarkten en andere winkels moeten zich hier vaak schuldig aan maken.Moeten ja,want er zijn erg veel strenge regels waaraan een horeca uitbuiter,supermarkt of andere winkelier zich aan moet houden. Zo mogen producten die nog best goed zijn,maar waarvan de datum is verlopen,niet meer worden verkocht..Dit mag op de laatste dag van de vervaldatum nog wel worden aangeboden met een korting. Nu wordt er vrij veel voedsel wat wel onverkoopbaar is geworden door een vervaldatum,maar nog verder prima in orde is verder verwerkt.Blikken,potten en ook pakjes en zakjes komen zo vaak terecht bij voedselbanken. Ook gaan er bijvoorbeeld partijen die niet goed of nauwelijks worden verkocht ,producten die uit een assortiment worden gehaald of producten die ergens een foute opdruk hebben op de verpakking of als een verpakking niet goed meer sluit,naar voedselbanken of worden deze voor spotgoedkope prijzen aangeboden in speciale discount winkels. Fabrikanten kunnen zo dan nog wat verdienen aan foute partijen. Een verpaking waarvan de tekst niet klopt,een verkeerde afbeelding heeft of als er een etiket verkeerd om zit,deze " misbaksels" komen we voornaam tegen in deze discount winkels. Verse ( dag) producten als brood,groente,fruit en zuivel en vlees,worden vaak verwerkt tot veevoeder . Maar het grootste gros aan vers-producten worden vernietigd. Vlees en zuivel geven bijvoorbeeld een té groot risico tot voedsel-onveiligheid. 

Veel horeca,supermarkten en andere winkels werken graag mee om de enorme stapel aan verspild voedsel te verminderen door al deze bovenstaande zaken te handhaven. Helaas gebeurt dit dius lang niet overal.Ik heb in mijn studiejaren ook in veel verschillende horeca-gelegenheden gewerkt,waar ik ook véél heb gezien en geleerd.Wat ik vooral zeer schrijnend vond was de grote hoeveelheid zeer goed en bruibaar voedsel wat gewoon werd weggegooid in een afgesloten vuil container zodat dumpster divers er ook niet bij konden. Veel winkels en horecagelegenheden en vooral supermarkten vinden dumpster divers een enorme last,bijna een plaag. Zij zien liever niet dat mensen met hun weggegooide waar aan de haal gaan,bovendien levert het hen geen goede reclame op en minder klanten. Maar er zijn ook vele winkels die speciaal een bak met voedsel neerzetten voor deze groep dumpsters. 

 

GEZOND?

 

Waar veel mensen vooral hun vraagtekens bij zetten is de voedsel-veiligheid en hygiëne. In een afvalcontainer krioelt het immers van de bacteriën en om nu te zeggen dat het naar bloemetjes ruikt in die bakken is ook een understatement. Wat bezielt iemand om toch voedsel uit een afvalbak te halen? En is het niet gevaarlijk? Is het gezond? 

Dumpster divers zijn wat dat betreft erg goed alert op wat zij opduiken.Ziet iets er inderdaad oneetbaar uit,ruikt het echt naar rotte eieren,of is er duidelijk een rottingsproces zichtbaar,wordt dit niet meegenomen. Thuis wordt de buit ook altijd nog goed gewassen en nagekeken. Dumpsters hebben dan ook als grote favoriet de nog verpakte producten: deze zijn meest bruikbaar. Het is wat gezondheid betreft wel een risico wat je bereid bent om te nemen,als je voedsel uit een afvalberg afkomstig nuttigt. Ongezond hoeft voedsel zelf niet te zijn: het is vooral het grotere risico tot voedselvergiftigingen door bacteriën. Nu kan ons lichaam wel wat hebben,maar het is uiteraard niet erg verstandig om je lijf zo bloot te stellen aan deze risico's. Hoe goed het idee erachter ook is,je gezondheid is niet iets waar je maar enig risico mee neemt. Natuurlijk kunnen we onze zintuigen erg goed inzetten bij dumpster diven maar soms zijn schadelijke bacteriën niet zichtbaar of te ruiken. Een afvalbak is nu eenmaal een grotere broeikas voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen,het is daarom altijd een groot risico. Erg hygiënisch is het uiteraard al evenmin. Uiteraard kun je alles goed afwassen en afspoelen,uitkoken en bakken,maar afvalbakken zijn een zeer grote bron van bacteriën en ook is het gewoonweg zeer onhygiënisch. Ook is voor velen het idee alleen al,om voedsel te nuttigen die in een vuilnisbak heeft gelegen,iets walgelijks. En globaal gezien is dit ook geen onterechte gedachte. We hebben ook geleerd om niet uit een vuilnisemmer te eten. Het idee dat mensen dit juist met volle bewuistzijn doen is voor velen dan ook iets onbegrijpelijks. En toegegeven: je moet beschikken over een zeer sterke maag,wil je actief aan dumpster diving kunnen doen.Nadelig voor de gezondheid is ook dat het veelal om bewerkt voedsel gaat. Wat het vaak tot een ongezond eetpatroon maakt,als je als dumpster diver echt leeft op gevonden voeding. 

 

 

NIETS VERSPILLEN

 

We hoeven gelukkig niet met zijn allen te gaan dumpster diven om zo ons steentje te kunnen bijdragen om de enorme voedselverspilling terug te brengen. Morgen kom ik hier op terug. Veel mensen zijn meestal totaal niet bewust van hun eigen weggooi-gedrag,en zijn ze dit wel,betreft het de groep mensen die bewuster met hun voeding bezig zijn en met het milieu. Morgen meer tips over hoe het meeste uit je voeding te halen zonder wat weg te gooien!

comments powered by Disqus